Çatı Katı seminerlerimize 2020 Kasım ayında İstanbul Depremi ile devam ediyoruz. Konuğumuz yer bilimci, sedimantoloji ve deniz jeolojisi konularında uzman Sn. Prof. Dr. Naci Görür
Profesör Dr. Naci Görür 1947 yılında Elazığ’da dünyaya geldi. 1966 yılında İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Maden Fakültesi’ni kazanan Profesör Dr. Naci Görür, lisansını İTÜ Öğretim Üyesi Aday Adayı Bursu ile tamamladı. 1971 yılında Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Yüksek Mühendis olarak mezun oldu. 1973 yılına kadar İTÜ’de asistan olarak çalıştı. 1999 depremlerinden sonra Marmara Denizi’nin deprem potansiyelinin açıklığa kavuşturulması için yoğun bir faaliyet gösteren Profesör Dr. Naci Görür, 1983 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü aldı. 1997 yılında Türkiye Bilimler Akademisi‘nin (TÜBA) asli üyeliğine seçildi. 2004 yılında NATO bilim ödülünü aldı.
1999 depreminden daha dikkatli olmamız gerektiğini söyleyen Görür, olası Marmara depremiyle ilgili de konuştu:
“İnsanlarımızın, siyasi liderlerimizin deprem hakkındaki görüşleri depreme karşı daha dikkatli. İstanbul depremi bize pahalıya patlayacak gibi gözüküyor, üzülerek söylüyorum. İstanbul’daki yapılaşma sorunu depreme karşı güvenli değil. Depremler çevreye büyük zararlar veriyor. Depremde milyonlarca ton moloz çıkıyor, bu molozları o telaşla gömüyoruz bu gömdüğümüz molozlar daha sonra kimyasal değişikliklere uğruyor, yağmur ve yer altı sularıyla bu zehirli maddeler denizlerden balıklara balıklardan insana dönüyor.”